2013 SCUP/AIA-CAE Excellence in Architecture for a New Building, Merit Award, Bing Concert Hall, Stanford University | SCUP Links | Scoop.it

Responding to the Arcadian quality of the surrounding Stanford Arboretum, the site design brings landscape into the building, appearing more like a clearing in the woods than an urban building with hard edges. It is a critical element of the campus arts district. Architecture and landscape create a series of gathering spaces to the north, west and south, fully engaging the setting.


The jury said, “ . . . elegant proportions . . . nice fit in context of campus . . . well crafted, beautiful materials and simplicity . . .”


The central element is an 842-seat vineyard style concert hall and includes a studio/rehearsal hall, artists’ suites, a music library, instrument storage rooms designed to double as practice rooms, an artists’ lounge and generous public amenities.


The seating sections split into terraces ringing the stage and create an intimate concert experience for both audience and performer.